Interview met Johan, Project Manager bij Pronk ergo

Hoe lang werk je bij Pronk ergo?
Precies elf jaar geleden ben ik begonnen. In oktober 2002.

Wat houdt je werk in?
Hoe kan ik dat kort beschrijven. Ik adviseer en verkoop onze producten in projectsituaties. Dat is hoofdzakelijk bij (zorg)instellingen Vaak gaat dit om onderdelen van uitgebreidere renovatie of nieuwbouwprojecten.

Wat is je werkgebied?
Mijn regio betreft alle (zorg)instellingen van Midden-Nederland (Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en regio Amsterdam). Daarnaast ben ik landelijk verantwoordelijk voor de tilliften in maneges en zwembaden.

Wat vind je leuk aan je werk?
Het werk is heel afwisselend. Het bestaat uit ontwerpen, uitwerken en evalueren van de wensen van een opdrachtgever tot en met het opleveren van een gerealiseerd project. En in deze tijd is het vooral ook belangrijk om er zorg voor te dragen dat het voorstel in het beschikbare budget past. Werken met zeer verschillende mensen en disciplines, want een project gaat vaak over vele schijven, aannemers, architecten, afdeling inkoop, bestuur, ergotherapeuten en meer. Ze hebben ook vaak verschillende wensen en belangen. Dit moet mede door ons advies goed op elkaar afgestemd worden. Wanneer een tillift, keuken, of badkamer klaar is, wil ik toch graag dat iedereen daar met een goed gevoel naar kijkt. Vooral als je vroeg in de ontwerpfase bij een project wordt betrokken kan ons technisch advies er voor zorgen dat onze producten volledig op een goede manier geïntegreerd worden in de ruimte. Soms moet ik aan de slag om iets nieuws te ontwikkelen. Een leuke uitdaging die ik met beide handen aanpak.

Wat zijn de verschillen tussen jouw werkzaamheden en de andere verkopers?
Mijn werkgebied richt zich volledig op (zorg)instellingen. Contacten met gemeentes en particulieren heb ik daardoor minder. Mijn contacten lopen meestal over meerdere schijven van gebruiker tot en met directie. Of ik nu contact heb met het hoger management of de technische dienst dankzij mijn technische kennis kan ik nagenoeg altijd direct een goed advies en uitgebreide informatie over onze producten geven.

In elf jaar veranderd er veel. Wat zijn de grootste verschillen in je werk?
Onze organisatie is door de jaren heen veel professioneler geworden. We hebben hard gewerkt aan meer structuur van onze werkzaamheden. Ook is het assortiment breder en veelzijdiger, waardoor ook onze klantenkring diverser is geworden. Begin jaren 00 leverde Pronk ergo voornamelijk keukens. Daar zijn we nu nog het meest bekend om, maar inmiddels is het pakket aan tilliften en sanitair flink uitgebreid. In steeds meer zwembaden kom je onze plafondtillift tegen en in zorginstellingen vind je badkamers met ons sanitair.

Pronk ergo heeft verschillende producten. Heb je met sommige meer affiniteit?
Tilliften en keukens bieden mij de meeste uitdaging, maar het allerleukste vind ik het als er iets nieuws ontwikkeld moet worden. Zo heeft de afdeling dermatologie van het Radboud ziekenhuis een lichtbehandeling waarbij vooraf zowel de handen als de voeten in een bad moeten weken. Maar daarbij was het belangrijk dat de vloeistof niet op de benen terecht kan komen. Daarvoor heb ik een speciale in hoogte verstelbare wastafel bedacht, zodat ook mensen met een rolstoel hier eenvoudig gebruik van konden maken.

Wat voor opleiding of werkervaring heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
Technisch inzicht en creatief kunnen denken is belangrijk, daarnaast is het goed als je ervaring hebt met het ontwerpen van keukens en of technische installaties. Maar niet alles is te leren. Je moet vooral ook mensenkennis hebben en een goed empathisch vermogen. Je moet ook kunnen improviseren en een goede oplossing gerichte instelling hebben.

Maak je grappige of vreemde dingen mee tijdens het werk?
Wat wel erg grappig was, is dat ik jaren geleden een keer een klant in onze showroom geholpen had die onze WC-VAmat Doucheföhn installatie eens grondig wilde testen. Om er echt zeker van te zijn dat het apparaat goed werkte had ze als vervuilingsimulatie een pot pindakaas meegebracht! En ook zij verliet daarna zeer tevreden onze showroom!!!