Interview met inkoper Michel

Hoe lang werk je bij Pronk ergo?
Ik werk inmiddels twintig jaar bij Pronk ergo en ben vlak na de oprichting van Pronk ergo begonnen. Vrijwel direct in mijn huidige functie als inkoper.

Hoe groot is de afdeling?
De inkoop doe ik alleen. Maar ik vorm wel een vast team met de collega’s van de serviceafdeling en de planner.

Wat houd je werk als inkoper in?
Ik ontvang de verkochte orders van onze planner, kijk ze na en maak een onderverdeling bij welke leverancier en voor welke leverweek de verschillende onderdelen besteld moeten worden. Voor keukenkasten hebben we in principe 2 vaste leveranciers, maar voor alle andere producten hebben we meerdere afneemadressen. Daarbij houd ik de prijzen en leveringsvoorwaarden in de gaten. We willen onze klanten een scherpe prijs bieden zonder concessies te doen aan bijvoorbeeld de kwaliteit of de levertijd. De leveranciers sturen naar aanleiding van mijn order een orderbevestiging die moet altijd goed worden nagekeken op juistheid van de onderdelen, afgesproken prijs en gevraagde levertijd. Ook na aflevering controleer ik de bestelling op juistheid. Vervolgens controleer ik alle binnenkomende facturen.

Wat vind je leuk aan je werk?
Het werk bestaat uit heel veel controlewerkzaamheden maar omdat geen order hetzelfde is en we met verschillende leveranciers werken zit er afwisseling in. Tevens heb ik veel contacten waaronder Duitse en Scandinavische leveranciers.

In die twintig jaar zal er veel veranderd zijn?
In basis blijft het hetzelfde, maar de uitvoering is wel anders. In de beginjaren werd er nog veel met een pen en een typemachine geschreven en verliep de onderlinge communicatie voornamelijk via telefoon en fax. Tegenwoordig worden alle werkzaamheden met een computer gedaan en verloopt veel communicatie via email. Tevens kwamen onze keukens altijd van Duitse keukenleveranciers. Sinds vorig jaar laten we onze unieke Pronk ergo keukens in de fabriek van Bruynzeel produceren.

Pronk ergo heeft veel verschillende producten? Heb je met sommige meer affiniteit?
De keukens zijn het interessants om te doen. Een verrijdbare tillift of doucheföhn zitting is een compleet product waar ik weinig aan hoef te doen. Een keuken wordt samengesteld uit meerdere onderdelen dus daar zit meer diversiteit in.

Wat voor opleiding heb je nodig om dit werk te doen?
Hier is geen echt gerichte opleiding voor. Het is belangrijk om een brede technische en administratieve kennis te hebben, accuraat te werken en een goede kennis te hebben van Engels en Duits in woord en geschrift.